Lisäravinteet

Lisäravinteet ovat treenamisen tehostamiseen, palautumiseen, rasvanpolttoon ja massanlisäämiseen tarkoittetuja, yleensä veteen tai maitoon sekoitettavia jauheita. Lisäravinteiden avulla on mahdollista saavuttaa parempia tuloksia, mutta ne eivät kuitenkaan korvaa normaalia ruokaa. Nimensä mukaan lisäravinteet ovat lisä terveelliseen ruokavalioon ja niiden käyttö on suositeltavaa lähinnä normaalia enemmän treenaavalle tai liikkuvalle ihmiselle. Lisäravinteita on tarjolla todella paljon erilaisia ja usein etenkin aloitteleva treenaaja saattaa pohtia mikä olisi juuri oikea ravinnelisä hänelle. Seuraavassa on esiteltynä yleisimpiä lisäravinteita, jotta niihin tutustuminen olisi helpompaa.

Proteiini

Proteiini on välttämätön osa ihmisen ruokavaliota, sillä se toimii solujen rakennusaineena. Hyviä proteiininlähteitä ruokavaliossa ovat muun muassa liha, kana, kala ja maitotuotteet. Etenkin kuntosalilla viihtyville ja muiden voimalajien harrastajille proteiinijauhe on erinomainen lisä ruokavalioon. Proteiinilisä soveltuu myös muihin lajeihin, mutta esimerkiksi aerobisia lajeja harrastavan proteiinilisässä ei tarvita yhtä suurta proteeinipitoisuutta kuin rautaa nostavalla.

Proteiini lisäravinteena on näppärä, sillä se imeytyy kehoon nopeammin kuin ruoasta saatava proteiini. Tämä luonnolisesti nopeuttaa lihasten palautumista rasituksesta. Proteiinilisä ruokavaliossa toimii myös laihduttajilla. Yleensä laihduttaessa ruokavaliosta karsitaan myös proteiinipitoisia ruoka-aineita, jolloin lihakset eivät välttämättä saa tarpeeksi proteiinia ja saattavat surkastua. Proteeinilisän avulla laihduttajan on siis mahdollista pitää lihaksensa paremmassa kunnossa vaikka ruokavalio olisikin tiukka.

(Kuva: Imre Péterfi, Public Domain Mark 1.0)

(Kuva: Imre Péterfi, Public Domain Mark 1.0)

Hiilihydraatit

Hiilihydraatit ovat yleensä laihdutettaessa ensimmäisten joukossa karsittavien ruoka-aineiden listalla. Tämä on luonnollista, sillä hiilihydraatit eivät ole välttämättömiä keholle, joskin ne ovat erittäin hyvä energianlähde. Usein hiilihydraattipitoiset terveelliset ruoka-aineet, kuten kasvikset ja kokoviljatuotteet tuovat mukanaan myös keholle tärkeitä vitamiineja.

Runsaasti liikkuvalle ja treenavalle ihmiselle hiilihydraatit ovat todella tärkeä osa energiansaantia. Energiapitoisuutensa takia hiilihydraattipitoiset lisäravinteet auttavat liikkujaa jaksamaan ja palautumaan paremmin. Lihaksetkin vaativat kaloreita kasvaakseen, joten hiilihydraattien merkitys ruokavaliossa on suuri. Hiilihydraattipitoisissa urheilu- ja palautusjuomissa suositaan erityisesti maitodekstriiniä, joka on käytännössä pelkkää energiaa. Maitodekstriini auttaa ylläpitämään suorituskykyä ja nopeuttaa palautumista rasituksesta.

Kreatiini

Kreatiini ja etenkin monohydraatti on monipuolinen ja hyödyllinen lisäravinne, joka auttaa kasvattamaan lihasmassaa. Normaalissa ravinnossa kreatiinia saadaan lähinnä lihasta ja kalasta. Kreatiinin toimivuus perustuu lähinnä sen harjoittelua tehostavaan vaikutukseen, jolloin lihasharjoitteluun yksinkertaisesti saadaan enemmän potkua. Kreatiini tuottaa yksinkertaistettuna ylimääräisen energiavaraston lihakseen, eli harjoituskestävyys kasvaa. Harjoituksen tehon kohotessa voimatasot ja lihasmassan kehitys luonnollisesti kasvavat. Aerobiseen liikuntaan kreatiini ei kuitenkaan ole suositeltava lisäravinne, sillä se saattaa kerätä vettä elimistöön. Kreatiini soveltuu parhaiten siis tehokkaaseen voimaharjoitteluun lihasmassaa kasvattaville treenaajille. Joillakin ihmisillä keho tuottaa itsessään jo niin paljon kreatiinia, että se ei ole lisäravinteena tarpeellinen. Toisinsanoen jos kreatiini ei tehosta harjoituksiasi pitkälläkään aikavälillä, et luultavasti tarvitse sitä lisänä ruokavalioosi.

(Kuva: Victor Casale CC BY 2.0)

(Kuva: Victor Casale CC BY 2.0)

Kuten jo aiemmin mainittu, kreatiini kerää vettä kehoon, joten sen käyttö saattaa turvottaa. Jos turvotus alkaa häiritsemään, kannattaa kreatiinin käyttö lopettaa tai ainakin vähentää annosmääriä. Keskimääräinen kreatiinin päivätarve on normaalilla ihmisellä noin kaksi grammaa. Voimaharjoittelijoilla tarve kuitenkin kasvaa ja normaali kreatiinilisä ruokavaliossa raskaasti harjoittelevilla on noin 5 grammaa päivässä. Parhaan tehon kreatiinista saa irti nauttimalla se hiilihydraattipitoisen aterian tai juoman kanssa, koska se kulkeutuu lihaksiin tehokkaasti insuliinin avulla. Kreatiinin vaikutus ei kuitenkaan näy treenin tehostumisessa välittömästi, sillä lihasten kreatiinivarastojen täyttyminen kestää ainakin 3-5 päivää. Ei siis kannata huolestua vaikka treenit eivät olisikaan tehokkaampia heti ensimmäisellä viikolla kreatiinin käytön aloittamisen jälkeen. Muita treeniä tehostavia lisäravinteita ovat muun muassa guarana ja ginseng, mutta kreatiinia pidetään yleisesti parhaana tehonlisääjänä.

Lisäravinteet netistä

Lisäravinteiden hankkiminen suoraan netistä on edullista ja vaivatonta. Internet on lähes tulkoon pullollaan erilaisia lisäravinteita myyviä verkkokauppoja. Tässä muutamia esimerkkejä pätevistä lisäravinteita kauppaavista nettikaupoista:

Fitnesstukku (fitnesstukku.fi) on valtavan valikoiman omaava lisäravinnekauppa netissä. Fitnesstukusta löydät lähes kaiken tarvittavan laatumerkeiltä ja valikoima päivittyy jatkuvasti. Kannattaa tarkistaa myös tarjoukset!

Nu3 (www.nu3.fi) tarjoaa suuren kattauksen erilaisia lisäravinteita ja terveystuotteita. Erityisesti luomutuotteisiin erikoistuneesta verkkokaupasta löydät varmasti etsimäsi.

Aminopörssi (www.aminoporssi.fi) on oiva vaihtoehto lisätehoa treenaamiseen hakevalle liikkujalle. Aminopörssin laajasta valikoimasta löytyvät tuotteet niin lihasmassan kasvattamiseen, kuin painonhallintaan.

Mass (www.mass.fi) on täyden palvelun nettikauppa, mitä tulee lisäravinteisiin ja treenivarusteisiin. Massiivisesta valikoimasta kukin löytää itselleen sopivat tuotteet.